Çin'i ziyaret eden yabancı uyrukluların, vizesiz girişe izin veren özel durumlar dışında, ülkeye girmeden önce vize almaları gerekir. Çin, çeşitli amaçlar için birkaç farklı vize türü vermektedir.
Çin vizeleri iki kategoriye ayrılır: normal ve diplomatik vizeler. Sıradan vize, sırasıyla L, F, M, Z, X1, X2, C, J1, J2, G, D, Q1, Q2, S1, S2 ve R olarak işaretlenen birkaç türden oluşur. Hong Kong ve Makao'nun Özel İdari Bölgeleri, ayrı göçmenlik ve vize prosedürlerine sahiptir.
Çin vizeleri dört türe ayrılır: diplomatik vize, nezaket vizesi, hizmet vizesi ve normal vize. Normal vizeler ayrıca aşağıdaki kategorilere ayrılır:
Turist Vizesi (L Vizesi): Çin'e turizm, aile ziyareti veya diğer kişisel işler için kısa süreli kalmak için verilir.
Ticari Vize (F Vizesi):Çin'e ziyaret, araştırma, ders, iş veya kültür alanlarında eğitim veya staj için bir süreliğine davet edilenlere verilir. 6 aydan fazla değil.
Öğrenci Vizesi (X Vizesi):Çin'e eğitim, ileri eğitim veya staj amacıyla 6 aydan daha uzun bir süre için gelenlere verilir.
Çalışma Vizesi (Z Vizesi): Ticari performans veya akademik eğitim amacıyla Çin'e gelen yabancı bir vatandaşa ve beraberindeki eşine ve reşit olmayan çocuklarına verilir.
Mürettebat Vizesi (C Vizesi): Yabancı uyruklu ve Çin'e iş için gelen uluslararası bir tren, uçak veya gemi mürettebatı üyelerine verilir.
Gazeteci Vizeleri (J-1, J-2 Vizesi): Çin'de ikamet eden bir yabancı gazeteciye ve beraberindeki eşine ve reşit olmayan çocuklarına J-1 Vizesi verilir.
Geçici haber kapsamı için Çin'i ziyaret eden yabancı bir gazeteciye J-2 Vizesi verilir.
Transit Vize (G Vizesi):
Üçüncü bir ülke veya bölgeye giderken Çin üzerinden transit geçecek ve bir Çin havaalanında 24 saatten fazla kalacak veya havaalanından ayrılması gerekecek yabancı vatandaşlara verilir.
Daimi İkamet Vizesi (D Vizesi):
Çin'de kalıcı olarak ikamet etme yetkisine sahip yabancı vatandaşa verilir.
Gereksinimler doğrultusunda vizeler duruma göre farklılık gösterebileceğinden, Çin'e gidecek potansiyel ziyaretçilerin yerel Çin büyükelçiliği veya konsolosluğu ile iletişime geçmeleri ve vizeyle ilgili prosedürlerle uğraşırken profesyonel tavsiye almaları tavsiye edilir.